Prisläge och kostnader på Island

Island är ett dyrt land att besöka och Reykjavik är en av världens dyraste huvudstäder att semestra i. Men för oss svenskar, som är vana vid ett högt prisläge, blir skillnaden ändå inte avskräckande stor. [Uppdaterad 2022-05-12]

Prisläge, priser och kostnader i Reykjavik och på Island

Finanskrisen i slutet av 00-talet drabbade Island och den isländska valutan oerhört hårt. Den kanske enda positiva konsekvensen, för oss utomstående, blev att landet förvandlades till ett betydligt mer prisvärt land att resa till och att vistas i.

Så var det i några år, men idag är Island dyrt igen. Enligt Forex Banks Semesterindex 2021/2022 är Reykjavik den näst dyraste storstaden i världen att semestra i. Bara Genève har ett högre prisläge.

I indexet där Stockholm har värdet 100, ligger Reykjavik på 127. Alltså dyrare än i Stockholm, men det har varit värre. För några år sedan hade Reykjavik 150 i samma index.

Dyrt på Island – men fler besökare ändå

Trots att priserna har ökat, och Island blivit dyrare att besöka, så är intresset för att resa till landet större än på länge. Efter den nedgång som pandemin förde med sig, har resandet till Reykjavik och Island nått nya rekordnivåer.

Utvecklingen kan tyckas paradoxal men är nog ett tecken på att Island är ett resmål som många är beredda att betala för att besöka, en drömresa som tillåts kosta en slant.

Så, exakt hur dyrt är Island då?

Här kommer några utvalda prisexempel från statistiksajten Numbeo. Cirkapriser i svenska kronor, uppdaterat i maj 2022.

Prisläge i Reykjavik

En rätt på en billig restaurang: 190 kr
Trerätters middag för två på en mellandyr restaurang: 1060 kr
Standardmål på McDonalds eller motsvarande: 143 kr
Öl, halvliters på fat: 90 kr
Cappuccino: 47 kr
Läsk på restaurang eller kafé: 25 kr
Enkelbiljett på lokalbuss: 37 kr
Ett par märkesjeans (Levi's): 1130 kr
Bensin per liter: 20 kr